MVO-prijs 2018

We zijn trots en blij! Op 6 november 2018  zijn we uitgeroepen tot winnaar van de MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen 2018! We mogen ons nu twee jaar lang de de meest maatschappelijk verantwoorde ondernemer van Zeeuws-Vlaanderen noemen. 

De jury bestond uit Jo-Annes de Bat (gedeputeerde economische zaken provincie Zeeland), Willeke Pietersma (eigenaar De Haarzaak) en Eric de Ruijsscher (directeur H4A). De MVO-prijs is een initiatief van de Rabobank, gemeente Hulst, gemeente Terneuzen en gemeente Sluis.

Publieksstemming

Er waren 20 aanmeldingen, 6 door de jury genomineerde bedrijven en na een publieksstemming waren er 3 finalisten: wij, Camping Zonneweelde en Poppe Installatietechniek.

People Planet Profit

De jury keek naar het evenwicht tussen mensen, milieu en opbrengst. People Planet Profit is een term uit de duurzame ontwikkeling en het staat voor deze drie elementen die op harmonieuze wijze gecombineerd moeten worden; lees er op Wikipedia meer over.

Wat is MVO?

MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Een mond vol, maar in gewone mensentaal betekent het dat je onderneemt rekening houdend met samenleving en milieu. 

 

Met dank aan Switch voor het filmpje.

Het milieu, de samenleving en De Ketchupfabriek

Iedereen die ons al langer volgt weet dat we bij alles wat we doen kijken naar wat goed is voor het milieu en samenleving. Als wij daar een boterham met ketchup aan overhouden zijn we tevreden. Zo worden de vier basisingrediënten van de ketchup lokaal geteeld: de tomaten en rode paprika in Westdorpe, de selder in Absdale en de rode ui in Graauw. We kijken daarbij naar de manier van telen, liefst op biologische of duurzame wijze en als dat niet kan, kijken we naar de voedselkilometers. 

Onze tomaten hebben een wel heel bijzonder verhaal. Die worden op duurzame wijze geteeld in de kassen in Westdorpe. Die daglichtkaswen worden verwarmd met restwarmte van de naastgelegen industrie. Om voedselverspilling tegen te gaan gebruiken we de tweede keus tomaten. Tomaten die niet goed genoeg zijn voor de supermarkt, maar prima voor ons. 

We maken de ketchup op inductiekookplaten, de stroom hiervoor wekken we op met drieëntwintig zonnepanelen. We hergebruiken papier en plastic om de dozen van onze zendingen mee op te vullen. Ook werken we samen met lokale ondernemers en scholen. Als we wat te timmeren hebben, laten we dat bijvoorbeeld doen door Praktijkschool Hulst (onze rode kratten) en we bieden stageplaatsen op verschillende niveaus. 

Maar we doen nog meer: in 2016 hebben we voor het eerst het foodfestival Van Die Dingen Die Gebeuren georganiseerd, een festival dat draait op lokale samenwerking en vrijwilligers. In 2017 hebben we, negenendertig jaar nadat de laatste winkel op de Oude Kaai in Graauw de deuren had gesloten, onze De Ketchshop geopend. In een dorp waar alleen nog twee horecazaken en een andere kleinschalige winkel zijn gevestigd draagt onze winkel zeker bij aan de leefbaarheid. 

De ketchupmaker over biodiversiteit

 

GoodFoodClub fietsroute

De Ketchupfabriek is het begin- en eindpunt van een fietsroute die door GoodFoodClub is bedacht. De fietsroute voert je door de mooie polders van Oost-Zeeuws-Vlaanderen en brengt je langs aanbieders van lekker en duurzaam geproduceerd eten en drinken. Download de fietsroute op de site van GoodFoodClub en kom direct meer te weten over dit leuke initiatief van de Natuur en Milieufederaties. Download de route: www.goodfoodclub.nu/fietsroutes-zeeland.