MVO-prijs 2018

We zijn zo blij. We zijn genomineerd voor de MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen 2018. Van verschillende kanten zijn we gevraagd om ons aan te melden voor deze prijs. Dat vinden we grappig, onze werkwijze is voor ons namelijk heel vanzelfsprekend, maar voor anderen kennelijk heel bijzonder. Dus hebben we ons, volgzaam als we zijn ;-), aangemeld. 

Nu blijken we door de jury bestaande uit Jo-Annes de Bat (gedeputeerde economische zaken provincie Zeeland), Willeke Pietersma (eigenaar De Haarzaak) en Eric de Ruijsscher (directeur H4A), samen met vijf andere bedrijven, te zijn genomineerd voor de prijs. Er waren in totaal twintig aanmeldingen.

People Planet Profit

De jury keek naar het evenwicht tussen mensen, milieu en opbrengst. People Planet Profit is een term uit de duurzame ontwikkeling en het staat voor deze drie elementen die op harmonieuze wijze gecombineerd moeten worden; lees er op Wikipedia meer over.

Wat is MVO?

MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Een mond vol, maar in gewone mensentaal betekent het dat je onderneemt rekening houdend met samenleving en milieu. 

Het milieu, de samenleving en De Ketchupfabriek

Iedereen die ons al langer volgt weet dat we bij alles wat we doen kijken naar wat goed is voor het milieu en samenleving. Als wij daar een boterham met ketchup aan overhouden zijn we tevreden. Zo worden de vier basisingrediënten van de ketchup lokaal geteeld: de tomaten en rode paprika in Westdorpe, de selder in Absdale en de rode ui in Graauw. We kijken daarbij naar de manier van telen, liefst op biologische of duurzame wijze en als dat niet kan, kijken we naar de voedselkilometers. 

Onze tomaten hebben een wel heel bijzonder verhaal. Die worden op duurzame wijze geteeld in de kas van het Voorlichtings- en Opleidingscentrum voor de Glastuinbouw (VOC). Die daglichtkas wordt verwarmd met restwarmte van de naastgelegen industrie. Om voedselverspilling tegen te gaan gebruiken we de tweede keus tomaten. Tomaten die niet goed genoeg zijn voor de supermarkt, maar prima voor ons. En wist je dat bij het VOC mensen worden opgeleid om weer een plek op de arbeidsmarkt te vinden? Nog een reden voor ons om de tomaten hier te halen.

We maken de ketchup op inductiekookplaten, de stroom hiervoor wekken we op met drieëntwintig zonnepanelen. We hergebruiken papier en plastic om de dozen van onze zendingen mee op te vullen. Ook werken we samen met lokale ondernemers en scholen. Als we wat te timmeren hebben, laten we dat bijvoorbeeld doen door Praktijkschool Hulst (onze rode kratten) en we bieden stageplaatsen op verschillende niveaus. 

Maar we doen nog meer: in 2016 hebben we voor het eerst het foodfestival Van Die Dingen Die Gebeuren georganiseerd, een festival dat draait op lokale samenwerking en vrijwilligers. In 2017 hebben we, negenendertig jaar nadat de laatste winkel op de Oude Kaai in Graauw de deuren had gesloten, onze De Ketchshop geopend. Het is de enige winkel in Graauw. In een dorp waar alleen nog twee horecazaken zijn gevestigd draagt onze winkel dan ook bij aan de leefbaarheid. 

Deze dingen, die wij heel normaal vinden, vond de jury blijkbaar zo bijzonder dat ze ons voor de MVO-prijs Zeeuws-Vlaanderen hebben genomineerd. Zoals gezegd zitten we bij de laatste zes. Er komt nog een finale met drie bedrijven. 

Help ons de naar de finale 

Jij kunt ons helpen om in de finale te komen. De drie bedrijven met de meeste stemmen van het publiek gaan door naar de finale. Dus breng je stem uit op de speciale pagina van de MVO-prijs. We zouden het hartstikke leuk vinden als we met jouw steun de finale halen!